Vi har sammanställt 14 tips för att underlätta ditt beslut av hyra eller köpa miljöcontainer och hjälpa dig med ansvarsfull och säker kemikaliehantering.
För den som funderar på att köpa eller hyra en miljöcontainer som miljöstation för sin kemikaliehantering, är det viktigt att ta hänsyn till flera aspekter för att säkerställa en säker, laglig och ansvarsfull förvaring. Vi har sammanställt en vägledning med 14 tips som kommer att underlätta din beslutsprocess och även hjälpa dig att hantera kemikalierna på ett ansvarsfullt sätt. Men tänk på att du själv ansvarar för att ta reda på vad kraven är för just din förvaring av kemikalier.
Våra nyckelfärdiga miljöcontainrar för hyra hittar du här.
Vad ska förvaras
Hur en miljöcontainer ska vara utrustad är beroende av vilka typer av kemikalier som ska förvaras. Kraven skiljer beroende på om det är miljöfarliga, oxiderande, brandfarliga eller explosiva ämnen. Produktens säkerhetsdatablad innehåller riktlinjer och rekommendationer om hur den ska förvaras.
Hur mycket ska förvaras
För att få rätt storlek på miljöcontainern bör du beräkna den exakta mängden kemikalier du planerar att lagra. Överväg antalet behållare och totalt antal liter. Bra att veta är att det kan krävas tillstånd från Länsstyrelsen och andra myndigheter vid förvaring av farliga kemikalier
Inomhus eller utomhus?
Ta hänsyn till verksamhetens behov och fundera över om miljöcontainern bör placeras inomhus eller utomhus.
Säkerhetsavstånd till övriga byggnader
Lagring av brandfarliga vätskor kräver ett säkerhetsavstånd på tolv meter till andra byggnader. Om detta inte kan uppfyllas, överväg att använda en brandklassad miljöcontainer som ett brandtekniskt avskilt utrymme för lagring av brandfarliga ämnen.
Invallning av kemikalier
Förvaring och hantering av kemikalier som är brandfarliga och miljöfarliga kräver att det finns en invallning som ska förhindra att ett eventuellt läckage sprids okontrollerat. Den volym invallningen ska kunna samla upp ska vara 100 procent av den största behållaren plus 10 procent av den totala volymen. Om det är ett vattenskyddsområde ska uppsamlingsvolymen vara 100 procent av de förvarade kemikalierna.
Särskilda krav vid samförvaring
Om olika ämnen ska lagras tillsammans i en miljöcontainer, se till att det inte finns risk för kemiska reaktioner. Om kemikalier kan reagera med varandra bör de inte lagras i samma invallning. Ibland kan det krävas separat ventilation för vissa kemikalier. Enligt SÄIFS 2000:2 6.3.1 är det inte tillåtet att lagra brandfarliga vätskor tillsammans med brandfarlig gas eller lättantändligt gods.
Tillräcklig ventilation
Behovet av ventilation beror på om förpackningarna kommer att lagras fabriksförslutna (passiv lagring) eller om det krävs teknisk ventilation. Teknisk ventilation behövs vid aktiv lagring av brandfarliga vätskor i öppna behållare. Ventilationen måste täcka hela miljöcontainern och inkludera tilluft och frånluft upptill och nedtill. Det måste även finnas tillräckligt med utrymme mellan hyllplanen för att få god luftcirkulation.
Förvaring av frätande ämnen
Om du planerar att lagra syror, se till att uppsamlingskärlen kan hantera dessa frätande ämnen och att de är försedda med separata syrabeständiga uppsamlingskärl.
Frostkänsliga ämnen
Om du hanterar ämnen som är känsliga för låga temperaturer, överväg att använda en isolerad miljöcontainer med värmefläkt för att skydda dem mot frostskador. Detta är särskilt viktigt inom branscher som livsmedel, kemi, läkemedel, färg och kosmetika.
Planera för framtida behov
Miljöcontainrar och miljöstationer från Containertjänst utformas för att optimera lagringen av olika typer av behållare, inklusive IBC-behållare, fat eller mindre behållare. Det är viktigt att inte enbart räkna på dina nuvarande behov utan även framtida behov, så att du väljer en container som det går att växa i.
Lastning och lossning
Tänk på hur du kommer att lasta och lossa varorna. Ska det göras med gaffeltruck eller manuellt? För att kunna hantera IBC-behållare och fat måste containern vara tillräckligt stor. Fundera även över om IBC-behållare ska stå i hylla eller på golvet. Om fat ska förvaras på golv eller i ställ påverkar inredningen av miljöcontainern.
Förhindra åtkomst för obehöriga
Kemikalier och brandfarliga ämnen ska förvaras oåtkomligt för obehöriga och vara inlåsta. För bästa skydd och säkerhet har vi utrustat våra miljöcontainrar för hyra med en försäkringsklassad låsbom i högsta säkerhetsklass, klass 5. Vi har även försäkringsklassade hänglås att köpa.
Brandskydd i miljöcontainer
Vid förvaring av brandfarliga ämnen i små utrymmen finns många fördelar med att installera punktsprinkler, eller pulverbomb som det också kallas, som brandskydd i små utrymmen. Här är fem anledningar varför du ska montera punktskydd i taket:
- släcker branden effektivt
- kräver varken rördragning eller tillgång till rinnande vatten
- ingen risk för vattenskador
- enkel att sanera
- lätt att ladda om
Miljöcontainer med explosionsskydd
Enligt EU-direktiv måste produktions-, lager- och distributionsanläggningar som potentiellt kan generera explosiva blandningar av brandfarliga gaser eller damm och luft delas in i zoner av användaren. För att använda utrustning och skyddssystem i dessa explosionsskyddade områden måste de uppfylla ATEX-direktivets krav. Om verksamheten kräver explosionsskydd är EX-klassad miljöcontainer ett lämpligt alternativ.
En bra grund för säker hantering av kemikalier
Med dessa tips får du en bra grund för att säkerställa en effektiv och säker hantering av kemikalier i din miljöcontainer. De ger även vägledning för att uppfylla lagkrav och bidra till att skydda miljön och säkerheten på arbetsplatsen. Men tänk på att det är du som ansvarar för att ta reda på vilka krav som gäller för just din kemikaliehantering.
För mer information om kemikaliehantering vid byggarbetsplatser, läs mer på Arbetsmiljöverkets och Kemikalieinspektionens webbsidor. För ytterligare information kontakta din lokala miljöförvaltning.
Behöver du hyra eller köpa eller bygga en egen anpassad miljöcontainer, kontakta oss så hjälper vi till.
Källa: Denios, Arbetsmiljöverket, Kemikalieinspektionen.