Mobil svetscontainer förbereder vätgaslagring i berg

H2Hive en specialist på vätgaslagring i rör har tillsammans med Containertjänst byggt en svetscontainer för vertikal svetsning av PE-rör.

H2Hive är ett företag som specialiserat sig på vätgaslagning har utvecklat en unik metod för att lagra vätgas lokalt i berggrunden. Där är den säker mot stöld, explosion och sabotage. För att kunna svetsa de rör som klär in det borrade hålet där gasen lagras behövdes en mobil arbetsplats som klarade vertikal svetsning. H2Hive har tillsammans med Containertjänst byggt en svetscontainer för vertikal svetsning av PE-rör.

I takt med omställningen till fossilfria bränslen ökar behovet av att kunna lagra vätgas. Större lagring görs i bergrum som kläs in med betong och plåt. Vid tankstationer och andra platser där vätgasen behövs kan den lagras i tankar ovan jord. H2Hive har utvecklat ytterligare ett alternativ, med en metod som lagrar vätgasen i mantlade borrhål under högt tryck.

Ett hål borras i berggrunden och kläs med ett tunnväggigt rör och speciellt utformade gavlar. Röret plasticeras sedan med hjälp högt vattentryck så att det expanderar utåt och blir en del av bergväggen.

När sedan hålet fylls med gas tar berget upp trycket och röret tätar mellan vätgas och grundvatten. Rören är antingen av PE-plast eller av stål.

Tester hos SKB i Oskarshamn

– Vår metod är det säkraste sättet att lagra vätgas där den ska användas. Med lagring i tank ovan jord finns risk för explosion och sabotage. Om någon skulle försöka göra åverkan på ett av våra lager är det enda som händer att gasen stiger rakt upp i luften med 20 meter i sekunden, eller att gasen antänds som en jetflamma, förklarar Mikael Gustafsson som är delägare och teknikutvecklare på H2Hive.

Han berättar att H2Hive har pågående tester med två 22 meter djupa vätgaslager på Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) område i Oskarshamn. Det ena är klätt med ett plaströr och där förvaras vätgasen med ett tryck på 370 bar. Det andra är klätt med ett stålrör och har provtryckts till tusen bar.

– Det visar att det fungerar. Nu fortsätter vi utveckla metoden för göra den enklare och billigare. Det handlar bland annat om att få svetsningen av rören som ska ner i hålen att gå snabbt och smidigt. Därför valde vi att bygga en svetscontainer.

Specialcontainer för svetsning

H2Hive vände sig till Containertjänst som har konstruerat en speciallösning för att klara vertikal svetsning av rören. Ett rör sticks ner genom golvet i det borrade hålet. Sedan förs nästa rör ner genom hålet i taket och de båda rören kan svetsas ihop ”inomhus” i en varm container. Sedan upprepas proceduren och när sista röret är svetsat gjuts hålet igen, förutom några små vätgasrör som sticker upp, och allt provtrycks. Detta görs också väderskyddat i containern. Därefter flyttas containern till nästa hål eller till nästa arbetsplats.

– Containern gör att den som ska svetsa rören har en komplett mobil arbetsplats och verkstad. Där finns allt som behövs inklusive vilstolar, mikrovågsugn och en toalett. Containern har även försetts med fönster eller tittgluggar åt alla håll, så att svetsaren kan se vad som händer utanför till exempel när nästa rör lyfts i, berättar Mikael Gustafsson.

Containertjänst har isolerat och byggt om containern för att passa H2Hives behov. Utöver hålen i tak och golv har även hål för dörrar, fönster och tittgluggar tagits upp och förstärkts. Ovanpå containern har ett arbetsområde runt taköppningen byggts med golv av gallerdurk och fallskydd.

Skräddarsydda lösningar

– Nyligen hade vi ett projekt där containern ska stå på högkant och här var kravet att det skulle finnas ett hål både i taket och i golvet. Det visar verkligen att en container kan användas till det mesta. Det är så mycket mer än bara en fyrkantig transportlåda, säger Michael Skärbo på Containertjänst.

Mikael Gustafsson berättar att samarbetet med Containertjänst har fungerat väldigt bra.

– Under ombyggnaden åkte vi till dom vid några tillfällen och gick igenom detaljer för att se att det skulle fungera. Det var frågor åt båda håll och tillsammans fick vi till en väldigt bra svetscontainer. Deras produktionsteam var lyhörda, trevliga och lätta att prata med. Det är så viktigt för att slutresultatet ska bli bra, konstaterar Mikael Gustafsson.